Društvo študentov medicine Slovenije
Glivične okužbe PDF natisni E-pošta

Povečano potenje in drgnjenje na mestih kožnih gub, zlasti v predelu spolovil, poveča možnost okužbe z glivami. Tudi glivične okužbe se lahko prenašajo s spolnimi stiki, najpogostejša je okužba, ki jo povzroča Candida albicans.


Kandidoza

Candida albicans je pogosta glivična spolno prenosljiva bolezen, redkejše so okužbe z drugimi glivicami iz rodu Candida in Torulopsis glabrata.


Klinični potek pri moških

Pri moškem se naselijo na sluznici glavice penisa in/ali prepuciniju in okolni koži. Sluznica glavice penisa in prepucinija je pordela in peče ter srbi. Lahko je delno prekrita s sivo belkastimi oblogami. Na razvoj bolezni vplivata uporaba sistemskih antibiotikov in sladkorna bolezen. Možna je naselitev gliv v sečnici ali zadnjiku.


Klinični potek pri ženskah

Pri ženski je najpogostejša vulvovaginalna kandidoza (VVK), ki nastopi vsaj enkrat v življenju pri 75 % žensk. Številne ženske imajo vsaj dve epizodi VVK letno. Vnetje spremlja povečano število mikroorganizmov. Izcedek se spreminja od vodenega do sirasto belega, ki je lahko zelo obilen, nožnica je pordela in odeta z belimi oblogami. Kronična VVK je bolj redka, značilna je pekoča bolečina. Lahko se vname tudi sosednja koža.


Zdravljenje

Zdravimo z antimikotičnimi kremami (klotrimazol, mikonazol, ketokonazol), mažemo 2- do 3-krat dnevno. Pri erozivni obliki v začetku uporabimo obkladke s fiziološko raztopino.


Ogledi: 5954
feedKomentarji (0)add comment

prikaži/skrijNapišite komentar

busy
 
happy-bear