Društvo študentov medicine Slovenije
Sponzorji Projekta Virus:
logos
Splav (umetna prekinitev nosečnosti) PDF natisni E-pošta

Kaj je splav?

O umetni prekinitvi nosečnosti (UPN) govorimo takrat, ko nosečnost namerno prekinemo zaradi viabilnosti ploda - to je preden je plod sposoben za življenje zunaj maternice. Z napredkom medicinske tehnologije se je meja viabilnosti ploda znižala na gestacijsko starost približno 22. tednov oziroma na porodno težo nad 500 gramov.


Je postopek varen?

Zaradi razvoja modernih metod umetne prekinitve nosečnosti v zadnjih tridesetih letih ter legalizacije in liberalizacije postopka je danes umetna prekinitev nosečnosti varna.


Pravna ureditev umetne prekinitve nosečnosti

Po Ustavi Republike Slovenije je odločanje o rojstvu otrok svobodno. UPN podrobno opredeljuje Zakon o zdravstvenih ukrepih pri uresničevanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok.

UPN se lahko opravi na zahtevo nosečnice, če nosečnost ne traja več kot 10 tednov, šteto od prvega dne zadnje menstruacije. Za uresničevanje te pravice oz. svoboščine je nujno, da je oseba razsodna. Razsodna oseba lahko uresničuje pravico do UPN ne glede na to, ali je mladoletna oz. ali ji je odvzeta poslovna sposobnost (če ni razlog njena nerazsodnost). Za nosečnico, ki je nerazsodna, lahko UPN zahtevajo starši ali skrbnik.


Kako poteka postopek pri umetni prekinitvi nosečnosti?

Ženska, ki je razsodna, sama odloči o prekinitvi nosečnosti. Postopek za UPN se začne na zahtevo nosečnice. Če nosečnost ne traja več kot 10 tednov od prvega dne zadnje menstruacije, se mora prekinitev nosečnosti na zahtevo nosečnice opraviti, ne da bi o tem odločala komisija.

O prekinitvi nosečnosti, ki jo zahteva ženska noseča več kot 10 tednov, pa odloča Komisija za UPN I. stopnje. Te so kot organi upravne enote organizirane po vseh ginekološko-porodniških oddelkih in porodnišnicah v Sloveniji.

Pri ugovoru zoper zavrnilno določbo komisije I. stopnje odloča komisija II. Stopnje, ki je na republiški ravni organizirana s sedežem na Ginekološki kliniki v Ljubljani.


Kako poteka umetna prekinitev nosečnosti?

Žensko, ki sumi da je noseča in želi nosečnost prekiniti, naj čimprej pregleda ginekolog. Ginekolog opravi ginekološko preiskavo ter ultrazvočno preiskavo rodil, s katero potrdi nosečnost v maternici oz. izključi zunajmaternično nosečnost ter določi višino nosečnosti.

Pred posegom je potrebno ženski določiti krvno skupino ABO in Rh D faktor. Pri Rh D negativnih ženskah je potrebno izključiti tudi prisotnost antiRh D protiteles (indirektni Coombsov test - ICT). Rh D negativne ženske z negativnim ICT dobijo v roku 72 ur po posegu preventivno dozo anti-Rh D protiteles.


Načini umetne prekinitve nosečnosti

Endometrijska aspiracija: UPN zgodnje nosečnosti do 7 tedna od zadnje menstruacije se lahko opravi ambulantno. Praviloma se poseg opravi brez anastezije.

Vakuumska aspiracija:

Do 12.tedna nosečnosti se UPN opravi v bolnišnici z manjšim operativnim posegom v kratkotrajni splošni anasteziji.

UPN s prostagladini:

po 12. tednu nosečnosti se UPN opravi v bolnišnici s prostaglandini F2a, ki jim vbrizgamo intramuskularno ali intraamnijsko. Prostaglandini sprožijo krče maternice, ki iztisnejo plod (nepopolni splav). Po iztisu ploda je potrebna še kiretaža.

UPN z antiprogestageni:

V prvih devetih tednih lahko nosečnost prekinemo s antiprogestageni (Ru486 ali mifepriston). Po peroralni aplikaciji antiprogestagena pride približno v dveh tednih do prekinitve nosečnosti, krčenje maternice in s tem izpraznjenje vsebine maternice pa sprožimo s peroralno ali intravaginalno aplikacijo prostagladinov E2.


Ogledi: 30490
feedKomentarji (5)add comment

Hajdi pravi:

...
Dejmo kar ven podrzat, saj je itak samo en zajdevc ... smilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gif
To je človek in ima pravico do življenja prav tako kot jaz in ti. Samo da ne more na glas spregovoriti in zavpiti: "Ne ubijte me!!!"
March 08, 2011

Alma pravi:

...
To boš ti rekla, k ti nikol ni blo treba tega narest.. misliš, da se človek ne počuti krivega za to celo življenje.. ne sodi ljudi, marsikdaj kdo v življenju ne vidi druge možnosti.. ali pa če ti daš denar za preživljanje in čas in pozornost, ki jo otrok verjetno rabi ko pride na svet??? vsaka ženska želi podporo pri rojstvu, a če tega nima... kako boš poj no povej??
June 12, 2012

Irena Kokalj pravi:

Grbinska c.33d, 1270 Litija
Si noseča? Če je tvoj odgovor: "Da, na žalost." smo pravi naslov zate. v Zavodu ŽIVIM razumemo, da nosečnost ni vedno povezana z občutki sreče, veselja, izpolnjenosti. Zavedamo se, da nosečnost s seboj prinaša mnogo vprašanj, dvomov in možnosti, med katerimi se je včasih težko odločiti. V teh težkih trenutkih, ki jih doživljate, smo vam pripravljeno stati ob strani, vam posredovati informacije, vam finančno pomagati in svetovati.
Pokličite nas na zaupni telefon: 068 16 15 75 vsak dan med 9. in 16. uro ali nam pišite: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. '> Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
August 24, 2013

Primož pravi:

Splav je težko breme!
Splav (kemični ali kirurški) ima nesporne neželene učinke, kot so: bolečine v trebuhu, krči, slabost, bruhanje in driska.Splav prav tako prinaša tveganje za sledeče komplikacije: krvavenje,infekcije, poškodbe organov (materničnega vratu, brazgotine na maternični sluznici, perforacija maternice, poškodbe notranjih organov),sepsa (zastrupitev krvi, lahko s smrtnim izidom), neplodnost.

Ženske, ki so imele enega ali več induciranih splavov, imajo znatno povečano tveganje, da pri naslednjih nosečnostih rodijo predčasno. Predčasni porod je pri otrocih povezan s povečanim številom cerebralne paralize kakor tudi z ostalimi boleznimi možganov, respiratornimi boleznimi ter boleznimi črevesja in oči.

Dokazano je, da je splav prizadene psihično zdravje. Pri nekaterih ženskah so ta negativna čustva zelo močna in se pojavijo po nekaj dneh ali po nekaj letih. Ta psihološki pojav je oblika post-travmatske stresne motnje.Simptomi so lahko: motnje prehranjevanja, težave z medosebnimi odnosi, močan občutek krivde, zloraba alkohola in drog, depresija, tesnoba, panika, strahovi, samomorilne misli, spolna disfunkcija, spomini na splav ob obletnicah, …

Zadeva resnično ni nedolžna, tako kot jo večina prikazuje.
October 13, 2013

Primož pravi:

Spočetje je novo življenje
Branimo življenje, posebno nezaželenih.
August 31, 2019

prikaži/skrijNapišite komentar

busy
Zadnjič posodobljeno: Nedelja, 26. oktober 2008 15:51
 
happy-bear