Društvo študentov medicine Slovenije
Maternični vložek s progesteronom PDF natisni E-pošta

Kaj je maternični vložek s progestagenom in kako deluje?

Maternični vložek s progestagenom je enostavno in zanesljivo kontracepcijsko sredstvo, ki po vložitvi v maternico 5 let preprečuje zanositev. Ker zmanjšuje močne in boleče krvavitve, ga pri nekaterih ženskah uporabljamo tudi za zdravljenje močnih krvavitev. Kontracepcijsko deluje že sam plastični nosilec hormona v obliki črke T. Dodani progestagen se dnevno sprošča v zelo majhnih količinah in preprečuje zanositev, tako da zgosti sluz v materničnem vratu, ki je zato neprehodna za semenčice ter stanjša sluznico v maternici.

Vložek s progestgenom je nekoliko bolj učinkovit od vložka z bakrom. Z njim zanosi ena od tisočih žensk v enem letu uporabe (99,9 % učinkovitost). Menstruacije so običajno krajše, neboleče oz. lahko izostanejo. Ker vložek deluje le na sluznico v maternici, delovanje jajčnikov ni spremenjeno in izostanek menstruacije ne pomeni zanositve ali menopavze. Če ženska doji, lahko prehaja minimalna količina hormona v mleko.


Katerim ženskam maternični vložek s progestagenom priporočamo?

Maternični vložek s progestagenom zdravim ženskam, ki se želijo zanesljivo zaščititi pred zanositvijo ter jih nerednosti v menstruacijskem ciklusu oziroma izostanki menstruacij ne bi motili in tistim ženskam, ki želijo zmanjšanje bolečin ali močnih menstruacij.


Katerim ženskam maternični vložek s progestagenom odsvetujemo?

Maternični vložek s progestagenom odsvetujemo ženskam z nepravilnostmi maternice in prebolelimi hudimi vnetji rodil. Če ženska iz zdravstvenih razlogov ne sme jemati hormonske kontracepcije, se mora o primernosti hormonskega vložka posvetovati z ginekologom.


Kdaj vlagamo maternični vložek s progestagenom in kdaj ga je potrebno odstraniti?

Maternični vložek s progestagenom vložimo ob menstruaciji, odstranimo pa ga po petih letih od vložitve, tri mesece pred načrtovanjem zanositve ter ob morebitnih težavah.


Ogledi: 3571
feedKomentarji (0)add comment

prikaži/skrijNapišite komentar

busy
 
happy-bear